Een groet van de Sikabelenga’s
Wij zijn Morris en Suzanne, en dit is de eerste nieuwbrief die we samen versturen als koppel. Voor wie ons nog niet kennen:
We zijn een jong koppel dat vorig jaar getrouwd is, en sinds maart van dit jaar zijn we de trotse ouders van Jonathan! Daarover later meer in deze nieuwsbrief.
Morris komt uit Zambia en Suzanne komt uit Nederland.
We wonen in Livingstone in Zambia, waar we een organisatie pionieren met de naam Dalitso Skills Centre. Dalitso betekent in de lokale taal ‘zegen’. En net zoals de naam willen we graag tot zegen zijn voor de mensen om ons heen.

Dalitso Community Project
En dan iets over het project in Nyawa waar we mee bezig zijn. We geloven dat God ons een visie op het hart heeft gelegd om in Nyawa een trainingscentrum op te zetten voor praktische cursussen. Geplande activiteiten en cursussen omvatten o.a. naaien, het verbouwen van gewassen, pluimvee houden en financiële geletterdheid.
Sinds het begin van dit jaar zijn we geregistreerd als NGO in Zambia.
Nyawa is een plattelandsgebied net buiten het district Zimba. Dit ligt in de Zuiderlijke provincie van Zambia, in de buurt van Livingstone. Het heeft een populatie van ongeveer 150.000 mensen. Ondanks de vruchtbare grond is Nyawa een van de armste en dunst bevolkte regio’s van Zambia. Dit is ook de reden dat we ons zo gedreven voelen om met deze lokale gemeenschap samen te werken om hen uit te rusten met vaardigheden die hun ondernemerschap vergroten om op deze manier de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken.
De mensen in Nyawa hebben te maken met veel verschillende uitdagingen, waarbij twee uitdagingen op de voorgrond staan: het verkrijgen van schoon drinkwater en toegang tot gezondheidszorg. Dit is waar we de komende tijd ook onze focus willen leggen.

Sinds kort hebben we een eigen website: https://www.dalitsoskillscentre.org/. Hier proberen we regelmatig updates te plaatsen van projecten waar we mee bezig zijn.
Ook hebben we sinds kort een Facebookpagina en Instagram! Dit moet zich nog langzaam gaan vullen met posts, maar beginnen met volgen kan nu al!

Waterproject Nyawa
Toegang tot schoon water is een uitdaging voor de mensen in Nyawa vanwege beperkte waterbronnen. Veel mensen (voornamelijk vrouwen) moeten lange afstanden lopen om water te halen. Vaak is dit water vervuild en worden mensen na het drinken ervan ziek en krijgen diarree of één van de vele andere ziekten die worden veroorzaakt door het drinken van vervuild water. Met schoon drinkwater zou dit makkelijk te voorkomen zijn.
In onze tijd in Nederland hebben we contact gehad met Dorcas Woudenberg. Dorcas is een hulporganisatie die met name in Oost-Europa en Afrika ondersteuning biedt aan hen die dat nodig hebben.
Dorcas Woudenberg heeft aangegeven met ons te willen samenwerken bij het tot stand brengen van een waterput in Nyawa.
De afgelopen weken zijn we hier dan ook druk mee geweest. Nadat er een bodemonderzoek was uitgevoerd om te beoordelen waar water in de grond zit werd er afgelopen mei een waterput geboord. In eerste instantie waren we bang dat dit op een teleurstelling zou eindigen, want op het eerste punt waar werd geboord werd geen water gevonden. Er werd besloten om een tweede poging te wagen op een ander punt en daar werd op 30 meter diepte wel water gevonden! Er werd nog 30 meter dieper geboord, waardoor er meer dan voldoende watervoorraad is in deze put! We zijn Dorcas Woudenberg dankbaar voor deze samenwerking, en we hopen dat er in de toekomst meer waterputten gerealiseerd kunnen worden!

Toekomstig project gezondheidszorg
Op dit moment moeten de mensen in Nyawa ver lopen als ze zorg nodig hebben, de dichtstbijzijnde kliniek is op 15-20 km afstand. Daarnaast heeft bijna niemand de beschikking tot een auto of ander voertuig zoals een ossekar. Daardoor is het helaas geen uitzondering dat mensen onderweg naar de kliniek sterven. De mensen van de gemeenschap zijn erin geslaagd hun beperkte middelen in te zetten om een ​​kliniek dichter bij het dorp te bouwen, maar er is nog veel nodig om volledig functioneel te zijn. Zodra de kliniek klaar is, zal de overheid gezondheidswerkers leveren, maar de community heeft hulp nodig om de kliniek af te maken. We hopen hen hierbij te kunnen helpen om een operationele kliniek te realiseren!

Het kippenbedrijf
Drie jaar geleden is Morris een bedrijf voor vleeskippen gestart, en op dit moment proberen we samen het bedrijf verder op te bouwen. Iets dat in een land als Zambia best uitdagend is! Op dit moment is er een grote droogte in het land. Het afgelopen regenseizoen is er veel te weinig regen gevallen waardoor veel gewassen zijn dood gegaan. De inflatie en voedselprijzen nemen enorm toe, evenals de prijzen voor kippenvoer. Omdat Zambia voor het opwekken van elektriciteit grotendeels afhankelijk is van waterenergie is er ook een energiecrisis. Op dit moment is er minder dan 12 uur per dag elektriciteit, wat bijvoorbeeld het gebruik van een vriezer om de kippen in te vriezen onmogelijk maakt. Dit zijn zomaar wat uitdagingen waar je in een land als Nederland niet over na zou hoeven te denken. Deze, en andere uitdagingen, maken dat we op dit moment helaas te weinig winst kunnen maken van het bedrijf om hiervan te kunnen leven.

Support
We kunnen ons werk doen door financiële steun en gebed. Om door te kunnen gaan met het werk voor de stichting hebben we gebedsondersteuning maar ook meer financiële steun nodig.

Doneer op rekening:
NL78RABO0382824865
T.n.v. S. Ophorst o.v.v. Dalitso Skills Centre
*In de toekomst komt er een rekening op naam van de stichting

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over ons of de organisatie? We zouden graag met je in contact komen voor een (video)-gesprek. Stuur ons een berichtje via Whatsapp of onze andere sociale media kanalen.

Contact
Email: dalitsocommunity@gmail.com
Whatsapp Morris: +260 771142392    Whatsapp Suzanne: +260 975405184
http://www.dalitsoskillscentre.org