Hoe wordt honing gemaakt?

Honing wordt gemaakt door bijen. De bijen verzamelen de nectar uit de bloem en zuigen die op.
Ze kunnen in hun tweede maag al het nectar bewaren zodat ze veel tegelijk mee kunnen nemen.
 Per ‘’vlucht’’ bezoeken ze wel 10 tot 100 bloemen. Dan brengen ze de honing naar de bijenkast.
 En dan, als de honing rijp is, haalt de imker het er uit. Dat doet hij door de honing te slingeren en dan komt de honing eruit. En daarna in potjes of soms wat suiker of iets er bij. En sommige mensen maken er een kaartje of een etiket aan.

Imker

Een imker is iemand die zich bezighoudt met honing en bijen. Er zijn nu ongeveer 8000 imkers in Nederland. Imkers zijn vaak bezig met honing maken of bijenkasten controleren of alles goed gaat. Het maken van honing doen ze met eigen bijen. Vaak hebben ze dan een bijenkast in de tuin of in de buurt. En dan halen ze de honing uit de raten. En dan doen ze het vaak in potjes om te verkopen. Er zijn natuurlijk ook imkers die zelf gewoon de honing opeten of weggeven.
Imkers dragen ook altijd pakken en maskers. Dat is natuurlijk zodat ze niet geprikt worden door de bijen. Het zijn altijd grote witte pakken. Er zit bij het masker aan de voorkant, een soort gaas zodat ze wel alles goed kunnen zien. Er zijn ook imkers die het zonder pak doen natuurlijk. Maar de meesten doen het met pak.

De honing uit de wereldwinkel!

Ze verkopen hier bij de Wereldwinkel ook heerlijke honing. Ze verkopen momenteel 3 soorten honing. Ze verkopen vloeibare- en crème honing van Fair Trade, die zijn € 7,25 per stuk.

En ze hebben ook honing van € 11,- per stuk maar die wordt hier zelf gemaakt in Woudenberg.  
Op dit moment is er alleen verse Heidehoning beschikbaar; deze is moeilijker te slingeren, dus duurder in prijs. In lente en zomer is er verse bloemenhoning. Die meneer (Lammert van Beek) maakt het helemaal zelf met zijn eigen bijen. Hij slingert ook zelf alle honing eruit. En doet het natuurlijk zelf in potjes.

Wat leuke feitjes over hem.
Hij neemt dan de bijen mee in een bijenkast in de auto. Het is dan wel de bedoeling dat alle bijen er inzitten. Want de bijen zitten vaak buiten op de klep van de bijenkast. Dus dan sproeit hij met een plantenspuit  water op de bijen zodat de bijen denken dat het regent en dan gaan ze naar binnen. En dan doet hij het deurtje dicht, zodat de bijen er in blijven. Ook is het belangrijk dat het niet te warm is want dat is niet goed voor de bijen. Dus hij gaat al heel vroeg in de ochtend weg zodat het niet warm is.

Soorten honing

Er zijn super veel soorten honing. Ik zal wat honing soorten opnoemen. Er zijn natuurlijk meer soorten honing.

  • Zonnebloemhoning, Is heel geliefd bij de kinderen. Omdat het een erg fruitige honing is en vaak ook lekker zoet. De honing is direct afkomstig van de uitgestrekte zonnebloemvelden.
  • Citroenhoning, Heeft een friszoete smaak. De honing is direct afkomstig van de citroen bomen. Ondanks de citroen is de honing niet zuur. De honing wordt niet in Nederland gemaakt maar vaak in Spanje.
  • Woudhoning, Deze honing staat bekend om de donker kleur en sterke smaak. De woudhoning is afkomstig van kurkeik en steeneik. De honing is vergelijkbaar met de dennenhoning.
  • Fruithoning, Fruit honing wordt door de bijen uit de fruitboomgaard gehaald. De honing heeft een lichte kleur en een fruitige en zoete smaak. Deze honing is ook lekker in thee of zelfgemaakte taarten.
  • Er zijn nu ruim 20.000 bijensoorten.
  • In Nederland leven er nu 360 bijensoorten waarvan de helft aan het verdwijnen is.
  • Een koningin kan 2000 eitjes per dag leggen!
  • Een bijenvolk bestaat meestal uit 50.000 tot 60.000 bijen.
  • Een bij moet 3 kilo nectar hebben voor 1 kilo honing.
  • Een bijensoort heeft een vaste tijd in het jaar dat ze vliegen.
  • Bijen leven 6 weken, maar de winterbijen leven 5 maanden.
  • Een koningin kan 5 jaar oud worden!
  • Een bij slaat 200 keer per seconden met zijn vleugels.

Stageverslag van: Sara Bos
School/klas: Guido vmbo Amersfoort klas 3 (t3a)
Datum 9-10-2023 t/m 13-10-2023